Til hovedinnhold

Utfasingen av karragenan og CMC fortsetter

I 2022 ble debatten om tilsetningsstoffene karragenan (E407) og CMC (E466, E467), også kjent som natrium karboksymetylcellulose eller cellulosegummi, et tema i norske medier.

29. november 2023

Disse tilsetningsstoffene brukes for å sikre iskremens kvalitet og holdbarhet. Selv om både norske og internasjonale myndigheter anser dem som trygge, har vi jobbet med å finne alternativer i våre egne produkter siden EFSA´s call for data i 2018, og etter tilbakemeldinger fra forbrukere og kunder. I 2022 ga arbeidet resultater og vi gjennomførte vellykkede storskaletester med alternativer for tilsetningsstoffene. Igjennom 2023 har vi jobbet jevnt og trutt, produkt for produkt, med omleggingen. Stadig flere av våre produkter produseres derfor uten tilsetningsstoffene karragenan og CMC.

Målet er at vi innen 2025 ikke lenger skal produsere iskrem med karragenan og cmc i vår fabrikk. Det vil likevel være mulighet å finne produkter med tilsetningsstoffene i en overgangsperiode, da iskrem har lang holdbarhet og vi fortsatt har produkter på lager.