Søndags- iskremkaken
bursdag-small4040 fest-small4040

10-12 personer
Du trenger
  • Bunn:
  • 100 g usaltet Meierismør
  • 250 g kjeks, gjerne sjokoladekjeks (eller sjokolademüsli, det går også)
  • Sjokoladesaus til lagene mellom iskremen:
  • 200 g mørk sjokolade
  • 2 ½ dl kremfløte
  • 2 ss usaltet smør, i små biter
  • Iskrem med pynt:
  • 3-4 bokser iskrem (både til selve kaken og til pynt) PREMIUM og Dream
Kanskje ikke akkurat onsdagsdesserten? Eller hvorfor ikke? Husk at iskaken trenger tid til å bli klar, så har du noe å feire på onsdag burde du starte på tirsdagen med å lage kaken. Da blir det mer tid til feiring og forbredelser på selve dagen!
Slik gjør du:


1. Pensle med smør på innsiden av en springform, 20-22 cm.

2. Ha kjeks og 1 ss smør i en foodprocessor og kjør til små smuler. Ha i resten av smøret og kjør til det er godt blandet. Press smulene ned i formen.

3. Sett formen i fryseren i ca. 30 minutter. I mellomtiden, tar du ut iskremen du vil bruke til det første laget slik at den blir myk. Husk: Den skal IKKE være smeltet.

4. Hakk sjokoladen grovt og ha det i en bolle. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, og la den stå til sjokoladen er smeltet, ca. 3-5 minutter. Rør forsiktig til blandingen er jevn.

5. Ha i smør, litt om gangen, og rør det godt inn mellom hver gang.

6. Sjekk iskremen, den bør være så myk at du kan smøre den på kakebunnen. Rør litt i den eller kjør den raskti en foodprocessor. Husk: Den skal IKKE være smeltet. Bruk en slikkepott og lignende til å smøre iskremen med. Bruk ca. 1/2-1 liter på det første laget – det kommer an på høy du ønsker kaken. 

7. Ha på halvparten av sjokoladesausen så jevnt du kan. Sett kaken raskt i fryseren. La stå i minst 30 minutter. Sett tilbake resten iskremen også, hvis det er noe igjen fra den du brukte på lag 1. 

8. Ta ut iskrem til lag 2 etter ca. 15 minutter. Når iskaken er fryst til fast konsistens, rør så opp iskrem til lag 2 til den er ”smøreklar”.

9. Legg på et lag med myk iskrem på den stivnede sjokoladen. Bruk resten av sjokoladesausen (mulig du må varme litt på den igjen) på toppen av iskremen, altså lag 2. Smør jevnt ut.

10. Sett kaken i fryseren igjen, til hele kaken får ”satt seg” – minimum 3 timer, gjerne 1 dag. Hvis du ønsker, kan du også legge på iskuler i forkant og la hele kaken stå slik i fryseren frem til servering. Pynt kaken med ønsket pynt.

11.Ta ut kaken fra fryseren og la den stå noen minutter før du skjærer i den. Bruk en stor kniv som har vært under varmt vann og tørket tørr. La den gå ned langs kantene på formen, samt under kaken, mellom bunn og papir. Det er også lurt at kniven er varm ved oppskjæring av kaken.

I stedet for iskuler til pynt, kan du bruke pisket krem. Bruk gjerne frisk frukt og bær også hvis du ønsker. Iskremen du skal ha til pynt. Trenger ikke mykne på samme måte som isen i selve kaken. Andre tips til pynt: Nøtteknekk, sjokoladesaus, bærsaus, karamelliserte nøtter, karamellsaus, grovhakket sjokoladekjeks, salte nøtter, grovhakket sjokolade…

Når du bruker en springform, er det lurt å legge et bakepapir i bunnen av formen. Det kan du enkelt gjøre ved å ta de 2 delene på formen fra hverandre, legge hele papiret på bunnen og så klikke på plass kanten. Det gjør ikke noe om det stikker ut bakepapir på kantene. Det kan du eventuelt klippe av før du setter den i ovnen. Du kan selvfølgelig også klippe til en sirkel som passer og legge den nedi.